ISKUSTVA KLIJENATA

Pre Vinke sam pročitala brdo, ma planinu literature na temu odgajanja dece, u želji da budem što bolji roditelj. Ali tek me ona posložila, tj. naučila da prvo razumem sebe i svoje reakcije, da istinski razumem svoju decu i da tek onda iz te pozicije reagujem.
Nakon rada sa Vinkom, roditeljska sigurnost kojom zračim je nešto što je uticalo na nemerljivo bolju svakodnevnicu moje porodice. Uz Vinku naučiš da sagledavaš stvari i reaguješ tako da dugoročno bude svima dobro, a ne da instant rešavaš krizne situacije. Ono što obožavam kod Vinke je njen spontani komentar „super“ nakon shto ti ispričash neku svoju izazovnu situaciju. Ona jednostavno ima taj smireni stav šta god da je u pitanju i to je kao melem na ranu svim mamama koje se toliko trude, ali, naravno, i greše. Vinka te stvarno razume i uz nju ti bude toliko lako da se menjaš jer te ne osuđuje, stvarno se oseti da te razume.
Raditi sa Vinkom je više od uživanja i od srca je preporučujem svakom ko želi da ima dugoročno zdrav i dobar odnos sa decom. 
Sashka Ognjanović, mama troje dece od 14, 11 i 2 godine

Nema dana da mi ne padnes na pamet jer je ogromna razlika u mom pristupu, neverovatan smo posao odradile do sada i rezultati su van mojih ocekivanja. Nas dvoje smo sad dream team, potpuno drugacije reaguje i saradjuje sa mnom u odnosu na tatu i ostatak okruzenja. Presrecna sam i ponosna!
Ivana, mama dečaka 4 godine

Vinka je prvenstveno fenomenalna žena, a onda i strucnjak u svojoj oblasti delovanja.
Njena energija mi izuzetno prija. Obozavam njenu smirenost i njenu pozitivnost.


Moram reci da sam prošla jako puno edukacija i imala dosta različitih mentora, i takodje moram priznati da sam prilično zahtevna kada je mentor u pitanju.
To za mene prvenstveno mora biti osoba koja živi ono sto prica, kao i osoba koja je veoma posvećena i sigurna u svoje metode.
Vinka je sve to i vise od toga.


Njene reči ulivaju sigurnost i dozvoljavaju potpuno prepuštanje.
Iako sam sa Vinkom pocela od rada na klasicnim izazovima roditeljstva, ona u tematiku ulazi mnogo dublje od toga.
Vinku bih preporučila svim roditeljima koji svoju decu žele učiti svojim primerom,
jer ona prvenstveno pomaze roditeljima da postanu najbolja verzija sebe i kao takvi vaspitaju i stvore najbolju verziju svoje dece.

Vinka je velika podrska i svetionik na maglovitom putu roditeljstva!

Marija Milanović

Pozdrav za Vinku čarobnicu. Tako je zovem jer mi je otvorila vrata za ono što nikako nisam mogla videti. Pohađala sam razne edukacije, škole roditeljstva, išla kod psihologa (pre svega zbog starijeg sina ADHD), primenjivala razne metode… Generalno je sve imalo značaja, ali bilo je polja u kojima smo se vrteli u krugu.

Prošle godine je nastao problem kada je mlađi sin krenuo u školu, sa kojim do tada nismo imali izazova. Odbijao je da radi i piše iako je znao da piše, čita i socijalno je bio zreo. U celoj priči Vinka mi je jasno objasnila i konkretizovala kako da se bolje povežem sa njim i kako da utičem na njega. I pokrenuli smo proces na bolje. Prestalo je naše insistiranje na obavezama (i tu većina roditelja lako sklizne), a fokus je stavljen na podstrek, razumevanje, povezivanje. Taj problem je rešen zahvaljujući timskom radu.

Sa starijim sinom (13 godina) komunikaciju sam poboljšala, više ga razumem. Generalno sam smirenija u izazovnim situacijama (npr. kada dete neće da ostavi telefon, kada se inati…), odvajam vreme za svoje punjenje baterija. U celoj priči ono što je presudilo su Vinkina pojašnjenja situacija, bez osuđivanja i kritikovanja, već osnažujuća. Sada jesnije vidim sebe, lakše prepoznajem neadekvatne obrasce, vidim moć primene empatije bez gubitka roditeljskog autoriteta, traženje detetove neispunjene potrebe, a ne fokus na njegovo ponašanje.

Primenjujući Vinkine savete težina roditeljstva se smanjila, pojavilo se više lakoće u našem odnosu, više prisnosti (stariji sin se više poverava, više priča o stvarima koje su mu bitne, sa mlađim izlazim iz neprijatne situacije). Promene su vidne. Hvala od srca. Moje iskrene preporuke. Daniela Nikolić

Draga Vinka, zadovoljstvo je bilo biti deo tvog programa Svesni roditelj jer sam postala bolja verzija sebe i svesnija majka koja zna kako da komunicira sa svojom decom. Sad je mnogo lakše biti roditelj, i neizmeran je osećaj gledati decu koja rastu u okruženju koje ih razume, usmerava na pravi put sa jasnim granicama uz punu podršku i ljubavi 🙂 Hvala ti do neba! Aleksandra Stanojević

Hvala veliko!
Sto se mene tice ovo je najbolja investicija koji smo suprug i ja imali u poslednjih podosta godina!  Hristina Stojanović

Hvala ti, draga naša Vinka, što si u svom dragocenom programu „Svesni roditelj“  jasno i konkretno objedinila sve ono što nam je potrebno za dobro roditeljstvo, kao i za bezbrižno detinjstvo i zdravo odraslo doba naše dece. 
Odavno primenjujem svesno roditeljstvo i s radošću mogu da potvrdim da su promene na bolje moguće i ukoliko nakon programa uložimo dodatni trud, moguće je graditi ispunjen odnos sa detetom, pun razumevanja, nežnosti, prihvaćenosti i podrške. Ali je važno napomenuti da nakon programa i praktikovanja ideja iz programa mi ne postajemo savršen već dovoljno dobar roditelj – onakav kakav je i potreban našem detetu. Prolaskom kroz ovaj program, najpre upoznavanjem svog unutrašnjeg deteta (modul 1 i 2), osvešćavanjem i proradom naših bolnih iskustava (iz kojih i dolaze naše neadekvatne reakcije), postajemo roditelj koji ima kapacitete da vidi, čuje, razume svoje dete i da oseti njegove potrebe. Jer detetu nije potrebna mama koja je dobra, već mama koja je dobro.
Hvala ti, Vinka, na iscrpnom i preciznom programu koji si biranim rečima i prijatnim glasom ulepšala.  Hvala ti na nesebičnom i strpljivom deljenju svojih saznanja. Hvala ti na pomoći do sada a i onoj od sada 🙂!
Daniela Tufegdzic, mama dečaka 10 godina

Vinkin program Svesni roditelj mi je potpuno pružio novi uvid u roditeljstvo i načine kako možemo izgraditi odnos poverenja sa decom. Odnos sa mojim ćerkama je vidno unapređen nakon svih vežbica koje program donosi uz konsultacije sa Vinkom. Moje reakcije su postale drugačije, očekivanja, oslobodila sam se strahova i strepnji, što je unelo mnogo više radosti i relaksacije u odnos sa mojim ćerkama.

Ali želim da naglasim da ovaj program pruža i mogućnost da se zbližite sa sobom, da rešite nesuglasice koje vam ometaju mir sa sobom i celom porodicom.

Garantujem da program donosi potpuno novo poglavlje u vašem porodičnom životu. Jovana Pavlović

Uživala sam u radu s Vinkom, obozavam njenu energiju i tako jasne korake koje mozemo da preduzmemo da bi postali bolji i sebi i djeci. Program je riznica korisnih informacija i sigurno ću ga proći vise puta jer svaki put čujem i otkrijem nešto novo.

Topla preporuka svakom roditelju. Zanja Manojlović

Program Svesni roditelj mi je omogući da imam bolju komunikaciju sa decom i da konfliktne situacije rešavam smireno i sa ramuzevanjem dečjih potreba.

Svako ko ima neko nedoumicu u vaspitanju sebe i svoje dece ovaj program je pravi izbor za usavršavanje kompletne porodice. Ljiljana Kostić

Vinka u svom programu ne nudi samo rešenja kako sagledati roditeljstvo kao liderstvo, već i ono esencijalno KAKO OSVESTITI SEBE I SVOJE POSTUPKE.

E sad, kako ja to kao potvrđeno iskusna majka četiri sina do sada nisam „provalila“? Gledajući samo iz iz perspektive majke (kao tradicionalnog „krivca“ za sve što je kod dece neprimerno – od flekave majice do slabe ocene, ili neubičajenog ponašanja u školi ..) jednostavno sam bila fokusirana samo na svoj delić slagalice. 
Medjutim, Vinka me je jednostavno uzela za ruku i odmakla dovoljno daleko da sam uspela da vidim i širu sliku. 
I više od toga – pokazala mi je način kako da izadjem iz emocija koje ne samo da nikome ne koriste, već i u „razgovoru “ (monologu) sa decom – samo nanose štetu.
Na izuzetno pitak način, dobila sam smernice šta treba uraditi da bi se izbegli „krizni“ scenariji. 
Na moje iskreno iznenadjenje, glavni „posao “ je bio na meni. Uz lagane vežbice, osvestila sam šta su moji okidači da se od staložene majke pretvaram u dvoglavnu aždaju besa i ljutnje.
Da se razumemo, nikakvi trikovi nisu u pitanju. U pitanju je samo primena laganih koraka koji te osvešćuju i nakon kojih svaki roditelj ulazi u svoju ulegu smirenog i odlučnog lidera. I obrnuto – postoje metode koje treba primeniti kada je dete u strahu, ljutnji, tuzi.
Modul o jačanju samopoštovanja kod dece bih posebno izdvojila jer je pod naletom virtualnih vrednosti društva, porodica kao pojam vrednosti visoko ugrožena. I ko ne bi poželeo da mu dete bude još za nijansu ojačano samopoštovanjem? 
E ovde se baš o tome i radi. Ojačati temelje mladih bića dok su još u fazi izgradnje, primarna je uloga svesnog roditelja.
Izuzetno su korisne i live konsultacije, gde sam dobila odgovore na konkretna pitanja – u vezi učenja, organizacije vremena kao i kako razgovarati sa tinejdžerom. 
I opet, vraćam se na ono što mi je glavna asocijacija na rad sa Vinkom – a to je – upoznati i osvestiti napre sebe!
Pravo da kažem, očekivala sam da će fokus biti na deci, a svedok sam da sam lagano vodjena kroz upoznavanje sebe, promenom svojih uobičajenih načina ponašanja trenutno na onom nivou saradnje sa decom, na kom se celokupna atmosfera i energija u porodici vidno promenila na bolje.
Iskreno preporučujem da date priliku ovoj ženi koja je prepakovala svoja znanja u jedan program- našoj Vinki –šansu da Vam pokaže kako da osvestite svoje ponašanje i emocije, a zatim i kako da punim srcem zaista uživate u divnoj ulozi koju vam je Život namenio-
ulozi SVESNOG RODITELJA.
Tereza Mihajlović, mama Marka, Stefana, Alekse i Vuka

Još uvek u potpunosti ne možemo da se otrgnemo od tradicionalnog roditeljstva jer je usađeno u naš mentalni sklop. Zato nam program Svesni roditelj  pruža mogućnost da  roditeljstvo doživimo kao put i našeg ličnog razvoja i sazrevanja. Na svakodnevnim primerima, situacijama sa kojima se suočavaju roditelji, Vinka  daje vrlo logička rešenja. Podstiče nas da razmišljamo da sami donosimo zaključke o metodama, bez tendecije nametanja ličnog stava i mišljenja.
Kako bi uživali u roditeljstvu i rasli zajedno sa svojom decom, program Svesni roditelj nam pruža mnoštvo korisnih saveta i tehnika. Zahvaljujući ovom programu naučićete kako da menjate sebe, a ne dete i kako da svom detetu budete podrška na putu odrastanja. 
Tanja Labović

Draga Vinka, zahvaljujući vežbama i tehnikama koje sam radila na koucingu, mnoge probleme iz prošlosti koji su bili duboko u meni sam izbacila iz sebe. Sada imam bolje razumevanje za sebe i sopstvena osećanja. Imam bolji odnos sa mojim članovima porodice i moj pogled na moje dete i njegove potencijale se iz korijena promjenio. Imam bolju komunikaciju sa mojim djetetom i mogu da mu pomognem da bolje razumije svoja osjecanja i kako da upravlja svojim emocijama.

Budući da radim u jaslicama u Njemačkoj, mogla sam da primjenim vaše savjete i u mom poslovnom životu i beskrajno sam vam zahvalna na tome. S vašom otvorenom i prijatnom ličnoscu je pravo zadovoljstvo raditi.
Svima bih preporučila koucing sa Vinkom jer stvarno pomaže. Ranka Conte

Razvoj i vaspitavanje dece su za mene oduvek bili veoma važni, medjutim kao roditelji suprug i ja smo se često suočavali sa brojnim izazovima. On popustljiv i impulsivan, ja nervozna i stroga…posledice su bile razmaženo i “raspušteno“ dete koje ne zna za granice i koje se, suočeno sa pubertetom, počelo ponašati prema nama potpuno neprihvatljivo. Ni prema drugima ponašanje nije bilo mnogo bolje. Shvatili smo da moramo nešto da menjamo pod hitno, dok se stvari zaista nisu izmakle kontroli i ja sam krenula sa ovih programom. U početku sam bila sama u tome, suprug je smatrao da kazne mogu biti jedino rešenje i bio je vrlo skeptičan da ovakav vid vaspitavanja može da uspe. Ipak, vremenom, kada je počeo na detetu i meni da primećuje promene, počeo je da razmišlja drugačije i da i sam primenjuje isto. Odnos sa detetom nam je sada mnogo prisniji, zaista smo počeli da je razumemo i da se trudimo da prihvatimo njeno vidjenje stvari, a ona zna jasno šta može, a šta ne i toga se uglavnom pridržava. Topao odnos, pun ljubavi, podrške i razumevanja, zaista na kraju dovodi do toga da deca promene svoj stav prema pravilima. Još kad ih uključite u postavljanje istih, pa im obrazložite i onda ih se svi pridržavate, to je tek prava stvar. Napadi besa i histerije kod naše devojčice su sada prava retkost, jer sada zna sama da se zaustavi i da se smiri, pa da onda razgovaramo. Sa svojim malim bratom je takodje počela da uspostavlja dobar odnos. Naravno ima tu još prostora za korekcije, ali verujem da će sada sve da ide daleko lakše i brže, jer znamo kako i imamo ciljeve koje ćemo zajedno ostvariti 🙂   Marija J. Drobac

Jao, Vinka moja, što bi rekla moja deca „Koji si ti car“!
Sadržaj ti je pravo bogatstvo, stvarno vredi toliko da se ne može platiti.
Marija, mama dva dečaka

Moram ti reći da sam odala priznanje tebi sto si ubola u srž problema (Djole se u situacijama kad mu se obraćaju odrasli nepoznati povlači u sebe i preplavi ga stid i neprijatnost) i uživela se da mi prezentuješ sta se zpravo dešava u meni i šta je resenje, a i priznanje sebi sto sam uspela da te doživim i osetim sta znači tvoja rečenica: „Ti možeš sam da se izboriš sa ovom neprijatnom situacijom“ i to sprovela u delo. I odkad sam tako počela da se odnosim u tim situacijama, gle čuda, Djole najčešće normalno komunicira tamo gde komunikacije nije bilo. Baš ti puno hvala, Vinka, i imaš moju veliku podršku u ovome sto radis. To jeste posao za tebe!” Daniela T.