Da li ponekad zaboravimo da je deci igra potrebna? Da li ponekad smatramo da gube vreme u igri i da bi umesto toga bilo bolje da nešto nauče? Da li smo napravili gust raspored oko aktivnosti naše dece da u tom rasporedu nema vremena za slobodnu igru?

Deci je potrebna samostalna igra. Vreme kada se izgube u svetu mašte, kada ih ne prekidamo, ne razgovaramo sa njima. Kada su doboko angažovani i nemaju osećaj za spoljašnji svet. Na ovaj način deca razvijaju fokus, koncentraciju.

Kroz igru deca razvijaju brojne veštine.

Deca će kroz igru bolje učiti i napredovati nego kada ih mi forsiramo i guramo. Kroz igru uče o sebi, svom telu i svetu. Deca koriste čula da otkrivaju svet. Deca kroz igru istražuju, izražavaju se.

Ponekad to može biti neuredno. Mešanje boja, crtanje flomasterima su pretnje našem sređenom domu. Ali ukoliko shvatimo važnost ovakve igre, da deca kroz ovakve aktivnost uče i otkrivaju, moći ćemo da igru stavimo na prvo mesto. Odvojite kutak u kome je dozvoljen nered za vreme kreativnih aktivnosti. Kada deca eksperimentišu u prirodi i otkrivaju svet, nemojte brinuti o odeći ili im obucite staru odeću. Nemojte ih čuvati od najmanje ogrebotine. Pustite ih da uče, da se igraju.

Deci je prirodno da budu radoznala, zainteresovana, da vole da uče i da eksperimentišu. Naše je da im obezbedimo bezbedno okruženje i da ih pustimo da se slobodno igraju.

Kroz interaktivnu igru deca uče kako da sarađuju sa drugima, da dele, da rešavaju nesuglasice.

S druge strane deci je potrebna i konekcija sa nama. A koji je bolji način da im pokažemo da imaju našu nepodeljenu pažnju i da su nam važni nego da im se pridružimo u njihovom svetu, u igri. Odvojimo svaki dan minimum po 10 minuta za svako dete i pridružimo mu se u njegovoj igri. Neka nas vodi. Neka nas uvede u svoj svet. Slušajmo. Pratimo njihova uputstva. Opustimo se i uživajmo. Jesmo li to zaboravili? Zašto nam je teško da se i na kratko odvojimo od svog rasporeda?

Još jedna stvar kada je igra u pitanju. Igra pomaže detetu da se oslobodi teških emocija koje su se nakupile tokom dana. Deca se oslobađaju stresa kroz plač i smeh. U ovom slučaju želimo kroz igru da opustimo dete. A što se deca bolje osećaju oni će se bolje ponašati. Za ovo nam je potrebna fizička aktivnost, na primer igra jurke ili rvanje.

Ukoliko svakog dana odvojite vreme za igru sa detetom osetićete veću konekciju, naići ćete na veću kooperativnost, a i Vi ćete biti opušteniji i energičniji. Nije loše za samo 10 minuta dnevno.

 

Pročitajte dalje:

Greške su ok

 

Svratite na YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCzD9oc08jfzUrM4X4BQhL1g