Jedna stvar koja nam je potrebna i koju moramo imati kao roditelji je samopouzdanje.

Ako nemamo samopouzdanje i sumnjamo u svoju sposobnost da budemo dobri roditelji, da budemo budemo lideri u svojoj porodici, ukoliko se stalno pitamo da li radimo nešto pogrešno, naša deca se ne mogu osećajti sigurno.

Ovo nema veze sa greškama, uvek postoje situacije u kojima pogrešimo i to je sasvim normalno i u redu.

Međutim kako komuniciramo sa sobom kada pogrešimo, koliko smo kritični, a koliko saosećajni prema sebi utiče na naše samopouzdanje.

Na samopouzdanje utiču naša uverenja, naše misli. Kako mislimo o sebi, šta svaki dan govorimo sebi, koje misli prolaze kroz našu glavu?

Da li vi govorite sebi „Opet sam to uradila.“ „Zašto ne mogu da se kontrolišem?“ „Zašto uvek vičem?“ „Ja nisam dobar roditelj“ „Sve je ovo previše za mene.“

Sve ove misli negativno utiču na vaše samopouzdanje, drže vas u začaranom krugu greške i krivice i negativno utiču na kvalitet vašeg odnosa sa decom.

Sprečavaju vas da budete prisutni i vidite situaciju ispred sebe onakavu kakva jeste. Bez straha kako će dete raeagovati, da li će sve proći glatko ili će ponovo doći do rasprave, negodovanja i besa.

I zato reagujete iz straha. A reakcije iz straha su obično praćene udovoljavanjem deci, nestrpljenjem, vikanjem i pretnjama.

I evo ga osećaj krivice iznova.

I osećaj neadekvatnosti, nesigurnosti i nisko samopouzdanje.

A nisko samopouzdanje, osećaj da niste dovoljno dobri i vredni ima veliki uticaj na samopouzdanje, uverenja i sigurnost vaše dece.

I kako da vratite svoje samopouzdanje i budete bolji za svoju decu? 

  1. Postanite svoj najbolji prijatelj umesto najgori kritičar. „Ne postoji savršen roditelj. Svi grešimo. Mogu da se promenim.“
  2. Usvojite uverenje da su greške zapravo prilike za učenje. „Šta mogu da naučim iz ovoga?“ „Kako mogu da odreagujem drugačije sledeći put?“
  3. Ne poredite se sa drugima. Ne poredite sebe sa drugim roditeljima i ne poredite svoju decu sa drugom decom. Posebno ne poredite svoju realnu porodicu sa porodicama na društvenim mrežama. Svi smo jedinstveni. Svi smo drugačiji. Svi imamo vrline i mane.
  4. Ne dozvolite da mišljenja i osuđivanja drugih utiču na vaše samopouzdanje.

 

Vi jeste dovoljno dobri roditelji i imate intuiciju koja vas vodi i pokazuje put. Utišajte glasove spolja i oslušnite svoje srce. Utišajte svoj strah i sumnje i slušajte svoju decu. 

Ne težite da budete savršeni. Budite autentični. Dozvolite i svojoj deci isto.

Nisko samopouzdanje, osećaj da nismo dovoljno dobri i vredni ima veliki uticaj na samopouzdanje, uverenja i sigurnost naše dece.

Ne morate da se osećate nesigurno, zbunjeno i ne morate da osećate krivicu. Ja ću vam pomoći da preokrenete stvari, povratite svoje samopouzdanje i budete najbolji roditelj za svoje dete. Kontaktirajte me danas i zakažite svoje konsultacije.