Jedna stvar koja nam je potrebna i koju moramo imati kao roditelji je samopouzdanje.

Ako nemamo samopouzdanje i sumnjamo u svoju sposobnost da budemo dobri roditelji, da budemo budemo lideri u svojoj porodici, naša deca se ne mogu osećajti sigurno.

Ovo nema veze sa greškama, uvek postoje situacije u kojima pogrešimo i to je sasvim normalno i u redu.

Ali ako smo konstantno nesigurni, nedosledni, mi zbunjujemo dete, ono ne može da se opusti i oseća sigurno i to će pokazaće kroz svoje ponašanje.

Naša deca treba da znaju i da osećaju da ih mi čuvamo, da smo uvek tu za njih, da znamo kuda idemo i vodimo svoju porodicu.

 

A šta utiče na naše samopouzdanje?

Naša uverenja, naše misli. Kako mislimo o sebi, šta svaki dan govorimo sebi, koje misli prolaze kroz našu glavu?

Da li čujemo „Opet sam to uradila.“ „Zašto ne mogu da se kontrolišem?“ „Zašto uvek vičem?“ „Ja nisam dobar roditelj“ „Sve je ovo previše za mene.“

Sve ove misli negativno utiču na naše samopouzdanje, drže nas u začaranom krugu greške i krivice i negativno utiču na kvalitet našeg odnosa sa decom.

 

Kako da vratimo svoje samopouzdanje i budemo bolji za svoju decu?

  1. Postanite svoj najbolji prijatelj umesto najgori kritičar. „Ne postoji savršen roditelj. Svi grešimo. Mogu da se promenim.“
  2. Usvojite uverenje da su greške zapravo prilike za učenje. „Šta mogu da naučim iz ovoga?“ „Kako mogu da odreagujem drugačije sledeći put?“
  3. Ne poredite se sa drugima. Ne poredite sebe sa drugim roditeljima i ne poredite svoju decu sa drugom decom. Posebno ne poredite svoju realnu porodicu sa porodicama na društvenim mrežama. Svi smo jedinstveni. Svi smo drugačiji. Svi imamo vrline i mane.
  4. Ne dozvolite da mišljenja i osuđivanja drugih utiču na vaše samopouzdanje.

 

Nisko samopouzdanje, osećaj da nismo dovoljno dobri i vredni ima veliki uticaj na samopouzdanje, uverenja i sigurnost naše dece.

Ne morate da se osećate nesigurno, zbunjeno i ne morate da osećate krivicu. Ja ću vam pomoći da preokrenete stvari, povratite svoje samopouzdanje i budete najbolji roditelj za svoje dete. Kontaktirajte me danas i zakažite besplatne konsultacije u trajanju od 20 minuta i saznajte kako mogu pomoći vama i vašoj porodici.