Svađe i prepirke dece su jedna od onih univerzalnih stvari koje trigeruju svakog roditelja, odnosno izazivaju u roditeljima jake neprijatne emocije, a veoma često i jake i intenzivne reakcije.

 

Zato, pre nego što podelim sa vama par stvari koje možete da uradite kada se deca svađaju, važno je da osvestite svoja osećanja i misli vezane za dečije prepirke.

 

 

Šta vi osećate kada se deca svađaju?

Da li se osećate frustrirano, iznervirano ili bespomoćno, zbunjeno i preopterećeno svaki puta kada se vaša deca prepiru, svađaju, zadirkuju?

Ili osećate strah, brigu i krivicu?

Možda se osećate neadekvatno, pitate se gde grešite i kada će sve ovo da prestane?

Da li takođe mislite:

Zašto ne mogu lepo da se slažu?

Oni su brat i sestra trebalo bi lepo da se slažu.

Ne bi trebalo da se svađaju.

Samo želim da se lepo slažu.

Vaše misli i vaša osećanja utiču na vaše reakcije, utiču na vaše ponašanje, utiču na vaš pristup njihovim konfliktima.

Ukoliko verujete da deca moraju da prestanu sa svađama, ukoliko je to vaš glavni cilj, vi ćete biti toliko fokusirani da njihova svađa prestane i pokušaćete sve one metoda koje ni do sada nisu dale rezulztate: pokušaćete da pretite, kažnjavate, molite, lepo objašnjavate.

I možda kratkoročno rešite trenutnu situaciju, ali deca ostaju sa svojim potrebama, osećanjima koje ne znaju kako da komuniciraju na zdrav način. Zato ih potiskuju ili usmeravaju negativno prema sebi ili iznova prema svom bratu ili sestri.

I tako se ponovo nalazite u istom krugu njihovih svađa i vaših pretnji, molbi i objašnjavanja.

Međutim kada promenite svoj pogled na konflikte dece, kada promenite svoj način razmišljanja i uverenja o konfliktima vi ćete se osećati drugačije i moći ćete na nove načine da im pristupite.

 

Neki novi pogledi na konflikte mogu biti:

  • Konflikt je normalan deo svakog odnosa.
  • Normalno je da se deca svađaju jer još uvek nisu savladali veštine komunikacije i rešavanja problema.
  • Učenje zahteva vreme.
  • Konflikti su prilika za učenje.
  • Naš zadatak je da učimo decu, a ne da im samo kažemo kako ne treba da se ponašaju.

Zato sledeći put umesto da mislite da svađa ne treba da se dešava, setite se da je ona normalna i da ste vi tu da učite i razvijate kod svoje dece vešitne komunikacije i rešavanja problema.

 

Udahnite duboko. Recite sebi “Ja mogu da se nosim sa ovim izazovom.” Preusmerite pažnju sa onoga kako želite da se deca ponašaju, na ono kako želite vi da se ponašate, kako želite vi da komunicirate, kako želite vi da modelujete smirenost, asertivnu komunikaciju i rešavanje problema. Dozvolite sebi da osetite svoje emcoje, osetite frustraciju u svom telu. Udahnite još par puta.

I tek tada priđite deci.

Recite šta vidite. “Čujem dosta ružnih i grubih reči.”

Pokažite radoznalost “Ko može da mi kaže šta se ovde dešava?”

 

Dozvolite deci da jedno po jedno kažu sve što imaju, saslušajte bez osuđivanja i procene ko je u pravu. Vaš zadatak nije da budete sudija.

Pomozite deci da izraze svoja osećanja, stavove, zahteve “Pocepao ti je crtež, to te je jako razljutilo. Želiš da mu pokažeš koliko te to razljutilo i povredilo.”

Ukoliko su deca agresivna i udaraju se vaš zadatak je da ih razdvojite i validirate njihova osećanja “U redu je da ste ljuti, ali ti neću dozvoliti da se udarate.”

Kada oba deteta imaju priliku da izraze svoja osećanja i iskustvo, kada osete da ih je neko čuo i razumeo, oni će se smiriti i moći će da pređu na sledeći korak.

A to je rešavanje problema:

“Koji je vaš plan kako ćete ovo da rešite? Šta ćete uraditi?”

Na ovaj način deca u sigurnom okruženju uče važne životne veštine. A kada na njihove konflikte gledate kao na prilike za učenje umesto kao na neprijatnu okolnost, vi ćete bićete smireniji i samopouzdaniji da im pomognete da ga reše.

 

Kreirala sam program Svesni roditelj koji vam daje jasne korake kako da ostvarite autentičan i iskren odnos sa decom tako da vas slušaju i govore vam istinu i tako da osnažite njihov međusobni odnos.

Saznajte o programu ispod.